Noves habilitats dels advocats: cap al concepte d’emprenedor legal

El coneixement tècnic ha deixat de ser element de diferenciació i competitivitat, per situar-se a la capacitat d’aportar valor al client, en la mesura que el centre de poder es desplaça als clients.

Canvi de rol en la funció de l’advocat, que passa de ser un facilitador de consells legals, a participar en la direcció estratègica dels projectes empresarials, en organitzacions flexibles que empoderen els professionals.

Les dues darreres dècades s’han caracteritzat per un entorn volàtil, incert, complex i ambigu, anomenat VUCA, descrit per Bauman com una societat líquida, on el canvi permanent és l’única regla. L’efecte de la pandèmia ha accelerat aquest procés i ha generat un entorn BANI, regit per la fragilitat, l’ansietat, el caràcter no lineal on causa i efecte encaixen, i el caràcter incomprensible dels esdeveniments.

Aquesta extraordinària evolució social ha transformat els hàbits de consum. També dels serveis legals. I els professionals també ens hem transformat per adaptar-nos a aquest nou entorn? hem desenvolupat les noves habilitats que requereix un entorn tan diferent i canviant? En aquest article desenvolupem les habilitats que potenciem als nostres professionals i que responen al concepte d’aprendre a aprendre.

El catàleg de les noves habilitats ha d’adaptar-se a la proposta de valor que pretenguem oferir, segons es conformi des d’una oferta estandarditzada de serveis, on els processos s’estructuren sota la concepció que el servei tendeix a ser una commodity i on la tecnologia tindrà un paper principal en complement de l’advocat; o per contra una proposta singular, complexa i personalitzada que requerirà per igual un alt component tecnològic i personal.

Entenem que a l’advocat del segle XXI ha d’incorporar les habilitats següents:

Aportació de valor

És el repte més import al qual hem de respondre a la nostra activitat professional, que consisteix a aportar una utilitat o valor al nostre client, però que a més el valor sigui clarament perceptible per al client, que en general no passarà per la qualitat tècnica dels nostres escrits, ja que aquesta s’ha de donar per suposada, en la mesura que ha deixat de ser element de diferenciació i competitivitat dels professionals, per situar l’element de competitivitat a la capacitat d’aportar valor.

L’aportació de valor consistirà en la nostra capacitat d’innovació en la solució proposada, l’experiència del client en el desenvolupament del servei, el contingut i la freqüència dels lliurables i especialment en el preu. Hem de fer més per menys i això només és possible guanyat eficiència. Tots aquests elements claus per a la competitivitat requereixen noves habilitats i coneixements, fins al punt de transformar la nostra professió.

Coneixements més enllà de lo jurídic

El coneixement de l’advocat ha evolucionat des d’un contingut exclusivament jurídic propi de l’advocacia tradicional en forma de “I”, al qual s’hi afegeix coneixements i habilitats en visió i gestió del negoci dels nostres clients, la gestió de dades i eines tecnològiques, i molt especialment la gestió de projectes, per conformar un àmbit d’habilitats més complet en forma de “T”.

A partir del 2018 apareix el model d’advocat anomenat Delta, que afegeix als coneixements i habilitats en forma de “T” aspectes relacionats amb la intel·ligència emocional, els valors de la professió, potenciant una visió més humana de l’advocat, tan essencial a la nostra professió, amb la finalitat d’aportar un reequilibri al perill d’una tecnologia deshumanitzant o sense valors.

Direcció i anàlisi estratègica

D’acord amb els nous hàbits de consum, el centre de poder es desplaça als clients, cosa que ens obliga a reorientar l’activitat professional mitjançant polítiques de customer centric, i amb això millorar la nostra relació amb el client, incorporant una visió proactiva i no reactiva en la gestió dels assumptes, fomentat la innovació, l’aposta per l’empatia amb les necessitats del client i una comunicació d’acord amb les necessitats.

La visió de customer centric obliga igualment a una evolució dels coneixements i les habilitats de l’advocat, motivades per un canvi de rol en la funció de l’advocat, que passa de ser un facilitador de consells legals, a participar en la direcció estratègica dels projectes, amb l’agilitat que exigeix l’activitat empresarial, per compartir amb el client i amb altres professionals externs involucrats una visió integral del projecte, aspecte que sens dubte augmenta l’aportació de valor.

Nous lideratges

Els nous reptes a les organitzacions professionals exigiran igualment de nous lideratges, així com una redefinició de les seves estructures, on els models de lock-step, on el coneixement es traspassa en una piràmide jerarquitzada del soci al júnior, es transformaran en estructures més líquides i plurisciplinars, on el coneixement es transmet de manera transversal i en múltiples direccions.

El líder a les organitzacions líquides ha de ser un estrateg que manté l’organització a l’avantguarda de les tendències disruptives i les tecnologies emergents, un innovador que visualitza i anticipa el futur, i un impulsor que trenca l’status quo i fa que l’organització avanci cap a la visió, tot plegat amb un fort component d’agilitat per impulsar canvis i orientació a l’aprenentatge continu de noves maneres de treballar.

Gestió de projectes

Les habilitats en la gestió de projectes, sota la denominació de Legal Project Management, són essencials per millorar l’eficiència i especialment l’experiència de client, mitjançant la planificació adequada de les tasques i els recursos necessaris per al projecte, que requereix una combinació adequada dels elements dun doble triangle: abast, temps i cost, així com qualitat, recursos i regs.

La transversalitat en la gestió dels projectes és clau per eliminar les sitges de coneixement vertical que hi ha a tota organització, establint de manera planificada un flux de valor orientat al client, concebent el projecte des del valor que aportem i no des de l’eficiència dels projectes recursos assignats.

Digital skills

Els coneixements i les habilitats digitals, que no són només tecnològics, potencien de manera important l’activitat de l’advocat, ja que no és concebible l’exercici de l’advocacia sense un ús intensiu de la tecnologia, bàsicament per l’estalvi extraordinari de temps que suposa. alhora implica estalvi en costos i millora de l’eficiència.

La presa de decisions en dades i el desenvolupament d’eines d’intel·ligència artificial ja formen part dels elements bàsics de competitivitat de la nostra professió, que ens permet automatitzar tasques que no aporten valor, gestionar equips pluridisciplinars i virtuals i especialment desenvolupar anàlisis predictives dels assumptes , que permeten a l’advocat concentrar-se en la resolució de problemes des de la coordinació amb altres professionals en el desenvolupament del projecte, creant un digital mindset a partir d’espais virtuals mitjançant tecnologia cloud.

Soft skills

Els canvis cada cop són més disruptius i així la neciesa d’anticipació és molt més complexa de satisfer. Per això les anomenades soft skills adquireixen una importància decisiva, en la mesura que faciliten la proactivitat, gestió d’equips, orientació al client i habilitats comercials (presència, interlocució, fidelització i compromís), creativitat i innovació, visió empresarial i de gestió, tècniques de negociació, compromís, visió global amb enfocament internacional, organització i comunicació, adaptabilitat cultural i orientació a objectius, habilitats que cal incorporar als perfils professionals.

Ja és una realitat el canvi dels perfils professionals per la desaparició de llocs de treball per obsolescència, la transformació de la quasi totalitat de funcions i la creació de nous llocs en la mesura que s’han incorporat als despatxos responsables d’operacions, màrqueting, experts en dades i ciberseguretat o gestors de projectes. Han desaparegut els llocs de treball per a tota una carrera professional, cosa que ens exigirà reinventar-nos diverses vegades a la nostra vida laboral, en un moviment aparentment contradictori d’acord amb els nous temps: coneixements transversals i especialització.

L’advocat emprenedor i la marca personal

La tradicional estabilitat professional és alterada per la pròpia dinàmica del canvi de paradigma, amb el consegüent repte per als despatxos i empreses de retenir el talent que disposen, cosa que obligarà a flexibilitzar la relació professional, amb una forta aposta pel treball per projectes que permeti al professional escollir la seva dedicació i modelar així la seva carrera professional, alhora que permet potenciar la seva marca personal com a principal actiu, d’acord amb una orientació al client. La marca del despatx s’aparellarà amb la marca del professional tenint en compte la importància de la configuració d’equips.

La necessitat d’aportar flexibilitat a l’activitat professional per afrontar el repte del canvi permanent ha alterat igualment la relació dels despatxos i les empreses amb els seus professionals, sense que això hagi de comportar una precarització dels professionals, ans al contrari, estem davant l’oportunitat de l’apoderament en l’aportació de valor al client. La conformació de projectes es solaparà amb l’estructura organitzativa, per convertir-se en el centre de relació entre els despatxos i empreses amb els seus professionals, i per això els professionals hauran de gestionar les seves habilitats i marca personal en la mesura que treballaran per a diversos despatxos o empreses , de manera simultània o successiva.

Valors i cultura de l’organització

Finalment hem de disposar d’uns valors que harmonitzin tots els elements que genera el canvi, per evitar la descoordinació o la incoherència amb la proposta de valor. La cultura i els valors vinculats directament a les persones són els conceptes que han de cosir els diferents àmbits de lorganització, com a elements transversals que informen lorganització i els processos, amb la finalitat de donar-los coherència.

Així, la transparència, creativitat, col·laboració, adaptabilitat i intel·ligència emocional, flexibilitat, generositat, disposició a l’aprenentatge continu, orientació al resultat, resolució de problemes, són decisius per assolir la visió, tant a nivell organitzatiu com en l’aportació de valor al client, en la mesura que configurats de manera estratègica cohesionaran la implementació dels canvis sense que se’n ressenti la visió.

Segons allò exposat, els reptes que planteja la nova normalitat, en el sentit de la imperiosa necessitat d’incorporar flexibilitat per adaptar-se al canvi permanent, exigirà, no únicament de noves habilitats, sinó especialment d’actituds, en el sentit d’una orientació emprenedora amb vista a la innovació, la generació de valor, entendre el negoci dels nostres clients, l’empatia i escolta activa, cosa que sens dubte transforma la funció de l’advocat cap al concepte d’emprenedor, en el sentit que ha de gestionar la seva carrera professional i incorporar les noves habilitats que exigeixen els nous reptes, cosa que sens dubte genera grans oportunitats.

Hem de gestionar un entorn que per definició és molt canviant, on la millor actitud és la flexibilitat i capacitat d’adaptació, ja que el peix gran ja no es menja el petit, sinó el peix àgil és el que sobreviu, i per això hem d’incorporar-lo mindset una mentalitat emprenedora i aprendre a aprendre.

Publicat a Legal Today el 23/8/2021

Nuevas habilidades de los abogados: hacia el concepto de emprendedor legal – LegalToday

Què en penses?

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres articles sobre , , ...