Previsions post Covid19: aplicació del resultat a l’aprovació dels comptes anuals i possibles situacions d’insolvència

Els terminis addicionals per donar compliment a les obligacions legals en relació amb els comptes anuals tenen l’objecte de facilitar la reformulació adequada per part dels administradors 

Sembla raonable, aconsellar a les societats aprofitar d’aquests terminis addicionals, i de la correlativa exempció de les responsabilitats dels seus administradors

La nova situació econòmica amb motiu de la crisi sanitària posarà una pressió especial en l’acord a adoptar per la societat per a l’aplicació del resultat de l’exercici

Entenem que els reptes que es presenten a les societats en els propers mesos i anys, exigiran tota mena de mesures per reforçar la seva competitivitat

En els propers mesos assistirem a un lògic procés de concentració d’empreses, ja sigui via adquisició o mitjançant operacions de reestructuració

Els terminis addicionals per donar compliment a les obligacions legals en relació amb els comptes anuals tenen l’objecte de facilitar la reformulació adequada per part dels administradors

Sembla doncs raonable aconsellar a les societats aprofitar aquests terminis addicionals, i de la correlativa exempció de les responsabilitats dels seus administradors

La nova situació econòmica amb motiu de la crisi sanitària posarà una pressió especial en l’acord a adoptar per la societat per a l’aplicació del resultat de l’exercici

Entenem que els reptes que es presenten a les societats en els propers mesos i anys, exigiran tota mena de mesures per reforçar la seva competitivitat

En els propers mesos assistirem a un lògic procés de concentració d’empreses, ja es via adquisició o mitjançant operacions de reestructuració

D’aquí a final d’any la pràctica totalitat de les societats espanyoles compliran l’obligació legal de formular els comptes anuals, en els quals els administradors formularan una proposta d’aplicació del resultat, que la junta general de socis haurà, si escau , aprovar, i tot això es produirà en un context d’important incertesa i dificultes producte d’una crisi econòmica l’abast de la qual és de difícil previsió, que fa especialment difícil l’adopció de decisions respecte a uns comptes que són conseqüència d’un context molt diferent .

Cada societat té la seva particular situació financera i patrimonial, i així la seva pròpia política de reserves, de dotacions en previsió de contingències i d’endeutament, que s’hauran de reavaluar en atenció a les noves circumstàncies, i especialment en l’adopció de les decisions dels propers mesos, tot per assegurar la viabilitat de la societat, alhora que reforçar la seva competitivitat, amb el repte de fer realitat el principi que una crisi és sempre una oportunitat.

Des d’aquestes pàgines volem ajudar en aquesta reflexió, traslladant les mesures normatives aprovades recentment en matèria d’aprovació de comptes, de l’aplicació del resultat de l’exercici, així com per a les situacions d’insolvència o properes a la insolvència, de les eventuals responsabilitats dels administradors en aquests casos, així com dels criteris de planificació que oferim als nostres clients, com a orientació, per a les decisions importants a prendre en els propers mesos.

Aprovació de comptes i aplicació del resultat

Els Reials decrets llei 8 i 11/2020 de mesures urgents i extraordinàries estableixen mesures específiques amb relació a la formulació dels comptes anuals, la convocatòria de la junta general i de l’aplicació del resultat, fonamentalment a l’article 40, segons detallem a continuació .

  • Termini addicional per a la formulació de comptes. El termini ordinari de tres mesos a comptar del tancament de l’exercici per a la formulació dels comptes anuals, ordinaris o abreujats, individuals o consolidats, queda suspès fins a la finalització de l’estat d’alarma, i es reprèn de nou per tres mesos més a comptar des d’aquesta data , sense que això suposi un obstacle per a aquelles societats que ho desitgin puguin formular els comptes anuals en el període ordinari.
  • Termini addicional per a laprovació de comptes. De la mateixa manera s’amplia el termini per a la celebració de la junta general ordinària, que s’haurà de reunir dins dels tres mesos següents a comptar des que finalitzi el termini per formular els comptes anuals, excepte per a les societats cotitzades que disposen d’una regulació específica . Cal posar en relleu que la norma permet revocar la convocatòria de juntes feta abans de l’estat d’alarma, a fi d’afavorir la reformulació de comptes, o la modificació de la proposta d’aplicació del resultat en consideració a les noves circumstàncies.

Els terminis addicionals per donar compliment a les obligacions legals en relació amb els comptes anuals, a fi de facilitar-ne la reformulació adequada per part dels administradors i reavaluar d’acord amb la nova informació que disposin si han de patir alguna modificació. En aquest cas, han d’obtenir un nou informe d’auditoria, en el cas que la societat estigui obligada o hi hagi optat. La norma també amplia en dos mesos el termini per emetre l’informe d’auditoria per als comptes formulats amb anterioritat a la declaració de l’estat d’alarma.

La modificació de la proposta d’aplicació del resultat no exigeix la reformulació de comptes anuals, i és suficient la substitució del dit extrem a la memòria, si bé els administradors han de justificar la modificació, alhora que han d’aportar un escrit de l’auditor, si es ha emès informe d’auditoria i ha indicat que el canvi no hauria modificat l’opinió de l’informe d’auditoria si s’hagués conegut la nova proposta d’aplicació del resultat en el moment de la seva emissió.

Per a aquelles societats que hagin convocat la junta general ordinés abans de la declaració de l’estat d’alarma per aprovar els comptes anuals i optin per aplicar els ajornaments esmentats i així la revocació de l’acord de convocatòria, els administradors hauran de fer una nova convocatòria dins del mes següent a la data en què s’hagi finalitzat l’estat d’alarma.

Si alhora interessés a la societat la modificació de la proposta d’aplicació del resultat, en atenció lògicament al nou context econòmic, els administradors podran retirar aquest extrem de l’ordre del dia, proposant el diferiment de la decisió, que s’haurà d’aprovar en conseqüència en una altra sessió posterior, facultat d’aprovació separada que regeix a la regulació ordinària.

El RDL 11/2020 adopta mesures addicionals per a l’agilitació en el funcionament dels òrgans societaris, que si dubten complementen les mesures exposades anteriorment, i que detallem breument:

  • Sessions per videoconferència. Durant el període d’alarma, les sessions dels òrgans de govern de les societats es poden celebrar per videoconferència, sempre que s’asseguri l’autenticitat i la connexió bilateral o plurilateral en temps real amb imatge i so dels assistents en remot, encara que els estatuts no ho haurien previst. Cal destacar la importància la importància de les funcions del secretari en donar fe dels acords assolits i en sotmetre lacta a laprovació dels seus membres, que haurà de remetre per correu electrònic.
  • Sessions per escrit i sense sessió. Així mateix, durant el període dalarma els acords dels òrgans de govern podran adoptar-se mitjançant votació per escrit i sense sessió, encara que els estatuts no ho hagin previst.
  • Acta notarial per videoconferència. El notari pot utilitzar mitjans de comunicació a distància en temps real per aixecar acta de la reunió de la junta general, si per això és requerit.
  • Suspensió del dret de separació. Els socis no poden exercir el dret de separació fins que no finalitzi l’estat d’alarma.

Situacions d´insolvència

De la mateixa manera que al punt anterior, les situacions d’insolvència o de dificultat econòmica propera a la insolvència de les societats, així com de la tramitació dels procediments concursals i de les eventuals responsabilitats dels administradors, són regulades a l’article 43 dels RDL 8/2020, que tindrà una important aplicació en consideració a les previsibles conseqüències negatives que la crisi econòmica pugui infligir en la situació financera i patrimonial de les societats, mesures que substancialment són les següents:

  • Suspensió de la causa legal de dissolució. Si abans de la declaració de l‟estat d‟alarma i durant la vigència d‟aquest estat, concorre una causa legal o estatutària de dissolució de la societat, el termini legal de quatre mesos per a la convocatòria de la junta general de socis per part de l‟òrgan d‟administració se suspèn fins que finalitzi aquest estat d’alarma, si bé l’ajornament no serà obstacle per a la celebració si així ho acorden els administradors.
  • Exempció de responsabilitat dels administradors pels deutes socials. Especialment rellevant és l’exempció de responsabilitat per als administradors respecte dels deutes socials contrets durant la vigència de l’estat d’alarma, si concorre en aquest període causa legal o estatutària de dissolució, cosa que sens dubte eliminarà pressió als administradors per adoptar aquelles decisions que millor convinguin a l’interès social.
  • Moratòria en la tramitació del concurs de creditors. S’estableix una moratòria en l’obligació de presentar concurs davant d’una situació d’insolvència, o una situació de solvència imminent, mentre estigui vigent l’estat d’alarma, mesura que pretén evitar una allau de peticions de concursos davant dels jutjats atenent els terminis peremptoris de la nostra llei concursal. En aquest sentit, ni el deutor en estat d’insolvència, ni que hagi comunicat al jutjat la negociació, tindrà el deure de sol·licitar la declaració de concurs, encara que hagi vençut el termini. Aquesta disposició és igualment aplicable a les situacions de preconcurs de creditors.
  • Suspensió en la tramitació per a linici dels procediments concursals. Els jutges no admetran a tràmit sol·licituds de concurs necessari que s’haguessin presentat durant aquest estat d’alarma, o que es presentin durant els dos mesos posteriors, i així facultarà que el deutor disposi d’aquest termini per presentar un concurs voluntari si no pot arribar a un acord amb els creditors i es pot tramitar un concurs amb caràcter voluntari, sense que li sigui aplicable la normativa ordinària que imposa el concurs necessari si el creditor sol·licita el procediment amb anterioritat.

Conclusions a títol de recomanació

Les mesures exposades anteriorment tenen la finalitat de concedir als òrgans societari terminis addicionals en les seves obligacions legals, per poder complir amb les misses amb l’avaluació prèvia de l’impacte que tindrà la crisi econòmica en la seva situació financera i patrimonial, ajornament que respon a la imprevisibilitat de l’abast de les conseqüències econòmiques de la crisi, que s’aniran entreveient a mesura que passin els mesos, amb la finalitat que puguin adaptar les seves decisions a l’èxit social més gran.

Sembla doncs raonable aconsellar a les societats aprofitar d’aquests terminis addicionals, i de la correlativa exempció de les responsabilitats dels seus administradors, a fi de poder realitzar una diagnosi correcta de la situació en l’adopció de les mesures més oportunes, extrem que ens sembla especialment indicat en atenció al deure diligència dels administradors socials.

Cal assenyalar igualment la importància de les mesures adoptades amb vista a establir una exempció de responsabilitat dels administradors pels deutes socials contrets encara l‟existència d‟una causa de dissolució, sense ben limitada a la vigència de l‟estat d‟alarma, que van aportar sens dubte la tranquil·litat necessària per adoptar a cada moment les decisions que millor afavoreixin l’interès social, sense la pressió de veure compromès el patrimoni personal dels administradors.

En aquest mateix sentit la suspensió en la tramitació dels procediments concursals permetrà a les societats determinar-ne la viabilitat, així com d’un termini addicional per aconseguir un acord que en garanteixi la viabilitat, sense la pressió de la petició per part dels creditors del procediment concursal, alhora que eludint la possibilitat dun procediment concursal amb caràcter necessari, ja que les disposicions normatives analitzades estableixen amb el concurs voluntari amb caràcter preferent.

En tot cas, lamentar que el legislador no hagi estès a la totalitat de societats el benefici que disposen les societats cotitzades per aplicar aquestes mesures durant tot l’any 2020, en lloc de veure circumscrita la seva eficàcia únicament durant la vigència de l’estat d’alarma, cosa que sens dubte hagués aportat a aquestes societats una major estabilitat i marge d’actuació, tot reconeixent la necessitat d’una regulació particular per a les societats cotitzades en atenció a les seves particularitats evidents.

En el mateix sentit, la nova suspensió que s’estableix al RDL/2020 del controvertit dret de separació davant l’absència en el repartiment de dividends, contemplat a l’article 348 bis de la Llei de societats de capital, no sembla que aporti la seguretat jurídica que tant ha faltat en aquest àmbit, en un precepte que hem de recordar que des de la seva introducció al nostre societari l’any 2011 ha estat més temps suspès que en aplicació. Així doncs, aquesta nova suspensió en l’exercici del dret de separació, alhora que breu en la redacció, únicament durant l’estat d’alarma, no aclareix si es refereix al termini per al seu exercici, o en relació amb els dividends a acordar en aquest exercici. Entenem que sens dubte, i tenint en compte la resta de mesures adoptades, aquesta segona aplicació és la que millor encaix troba en l’esperit de les mesures adoptades.

La nova situació econòmica amb motiu de la crisi sanitària posarà una pressió especial en l’acord a adoptar per la societat per a l’aplicació del resultat de l’exercici, i en conseqüència en la distribució d’un dividend respecte a uns beneficis de l’exercici anterior, que segurament seran bons, però que la seva distribució pot posar en dificultat la viabilitat de la societat, alhora que els socis possiblement n’estiguin necessitats davant la situació de dificultat econòmica. Des d’aquestes pàgines hem apostat en tot cas per conciliar l’interès sociosocietat sempre en atenció a la preservació de l’interès social, tot i que cal considerar que l’adversitat de la crisi que es presenta pot aconsellar no repartir dividends o en tot cas posposar-ne la distribució a un moment de maig estabilitat econòmica.

Entenem igualment que estem davant d’una situació dinàmica, que evolucionarà en atenció a la perdurabilitat en el temps de les mesures de confinament de la població i consegüent paràlisi de l’activitat econòmica, i en conseqüència s’hauran de revisar de manera periòdica les decisions adoptades per mantenir-ne el correcte encaix en els plans de contingència aplicats. És possible igualment que en atenció a l’evolució de la crisi, s’adoptin nous canvis normatius que exigeixin la revisió de les decisions adoptades, per la qual cosa sembla doblement oportuna l’ajornament i la revisió de les decisions societàries.

Entenem que algunes modificacions normatives per a la flexibilització en el funcionament dels òrgans societaris, especialment en l’àmbit tecnològic, superaran aquesta situació d’excepcionalitat, per incorporar-se definitivament al règim ordinari, en la mesura que s’hauran incorporat amb normalitat al desenvolupament de la activitat societària, en l’àmbit de la necessària transformació digital de les mateixes per mantenir-ne la competitivitat.

Els reptes que es presenten a les societats en els propers mesos i anys, exigiran tota mena de mesures per reforçar la seva competitivitat, i en aquest sentit entenem que es produirà un procés lògic de concentració d’empreses, ja es via adquisició o mitjançant operacions de reestructuració, o de plans de desinversió per obtenir liquiditat, operacions que tindran l’estímul de fer realitat el principi que tota crisi suposa una oportunitat. En aquest mateix sentit ens prenem la crisi com una oportunitat d’acompanyar millor els nostres clients en els seus reptes, anticipar-ne les necessitats i molt especialment aportar valor en aquests moments d’especial dificultat.

Què en penses?

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres articles sobre , , , , ...